X

Heräsikö uteliaisuus?

Poikkea toimistollamme Helsingissä tai Jyväskylässä. Tai ota meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.

Vastuullisuuteen viittaavan ESG-lyhenteen merkitys ei ole välttämättä selvä kaikille, vaikka työskentelisikin yrityksessä, jossa vastuullisuusasiat ovat pitkällä. ESG on lyhenne englanninkielen sanoista environmental, social ja governance. Niillä tarkoitetaan ympäristövaikutuksiin, yhteiskunnalliseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen sekä hallintotapaan liittyviä asioita. Yritysvastuuta arvioidaan tyypillisesti näiden kolmen ulottuvuuden näkökulmasta. ESG-lyhennettä käytetään etenkin rahoitusalalla ja termin googlaamalla tuloksissa ovatkin näkyvimpiä eri pankit ja niiden sijoituspalvelut

Puhutaan esimerkiksi vastuullisesta sijoittamisesta. ESG:ssä korostuu se, ettei puhuta ainoastaan hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta tai muista ympäristövaikutuksista. ESG ottaa huomioon YK:n kestävän kehityksen tavoitteet koko laajuudessaan.

E: Ympäristöasiat tutuin ulottuvuus

Yritysvastuusta puhuttaessa ensimmäisenä tulevat mieleen ilmastonmuutos- ja ympäristöasiat. Eikä syyttä, sillä ilmastotyöllä on kiire. Ympäristövaikutusten seuranta ja vastuullisuusraportoinnin vaatimukset ovat olleet jo pitkään osa isojen yritysten toimintaa, mikä näkyy jo myös niiden vaatimuksissa alihankintaketjuilleen, jotta ne voisivat täyttää omat velvoitteensa.

Pk-yritys voi huolehtia ESG:n E:stä esimerkiksi tarkastelemalla ja vähentämällä omia hiilidioksipäästöjään, tilankäyttöään, sähkönkulutustaan ja liiketoiminnan vaikutusta luonnon monimuotoisuuteen, ja toimimalla kestävämmin jatkossa. Kaikki ympäristövaikutukset eivät ole suoria. Jotta päästöjä voidaan mitata todenmukaisesti, tarvitaan esimerkiksi toimitusketjujen päästöjen selvittämistä, ja se voi olla aikaa vievä urakka.

On myös hyvä muistaa, että vaikka yritys toimisikin ympäristöalalla, esimerkiksi kiertotaloudessa, ei pidä ottaa itsestäänselvyytenä, että yritys toimii vastuullisesti kaikilla mittareilla. Sijoittajat ja muut tärkeät sidosryhmät eivät tee tällaisia oletuksia, vaan vaativat vastuullisuusraportointia. 

Esimerkkejä yrityksen toimista, jotka vaikuttavat ESG:n E:hen:

  • omasta ja toimitusketjun tuotannosta syntyvät päästöt, kuten pienhiukkaspäästöt ja hiilidioksidipäästöt
  • toimiston lämmitys ja sähkönkulutus
  • tehokas tilojen käyttö
  • omat ja toimitusketjun kuljetuspäästöt
  • jätehuolto ja kierrätys
  • materiaalivalinnat tuotteiden raaka-aineissa

S: Sosiaalinen vastuu on jatkuva keskustelunaihe

Yritysten yhteiskuntavastuu tai sosiaalinen vastuu tarkoittaa, että yrityksellä on velvollisuuksia omaa henkilöstöään kohtaan. Lisäksi jokainen yritys rakentaa osaltaan entistä parempaa yhteiskuntaa meille kaikille. Myös DEI-lyhenne liittyy ESG:n S:ään. DEI on lyhenne sanoista diversity, equity ja inclusion. Suomeksi ne kääntyvät sanoihin monimuotoisuus, tasa-arvo ja inkluusio eli osallisuus, kaikkien mukaan ottaminen. 

DEI on ollut pitkään yritysjohtajien keskuudessa eniten keskustelua herättänyt aihe, kuten kansainvälisestä Worldcomin Confidence Indexistä nähdään. Tasa-arvokehityksessä päästään eteenpäin keskustelemalla ja tekemällä rohkeasti asioita eri tavalla kuin ennen. Osaavan työvoiman houkuttelemisessa ja siitä kiinni pitämisessä oman työn merkityksellisyys ja työkulttuuri ovat tärkeitä. Lisäksi hyvän asian puolesta kantaaottavia yrityksiä pidetään maineeltaan parempina. 

Esimerkkejä yrityksen toimista, jotka vaikuttavat ESG:n S:ään: 

  • tasa-arvo rekrytoinnissa
  • hyvät työolot sekä omassa toiminnassa että alihankkijoilla
  • arvostava työkulttuuri
  • yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys työpaikalla
  • henkilöstön sekä johtoportaan monimuotoisuus
  • esteettömyys niin fyysisissä tiloissa kuin verkkosivuillakin

G: Hyvä hallintotapa perustuu yhteisiin sääntöihin 

Hyvällä hallintotavalla varmistetaan, että yritykset toimivat sääntöjen mukaan. Läpinäkyvyys niin yrityksissä kuin laajemmin yhteiskunnassa edistää myös talouskasvua. 

Vaikka Suomea pidetään yhtenä vähiten korruptoituneista maista maailmassa, on varmistettava, että reiluja käytänteitä edellytetään myös toimitusketjulta maailmanlaajuisesti. Lisäksi on hyvä muistaa, että korruption muotoja ovat esimerkiksi eturistiriidat ja epäeettinen päätösten valmistelu sisäpiirin kesken. 

EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) mukaan toimiminen on esimerkki hyvästä hallintotavasta, jossa sekä henkilöstön että asiakkaiden tiedot pidetään turvassa mahdollisilta tietoturvahyökkäyksiltä. 

Esimerkkejä yrityksen toimista, jotka vaikuttavat ESG:n G:hen:

  • lahjonnan ja korruption torjuminen
  • verojen maksaminen 
  • osakkeenomistajien äänioikeus
  • vastuullinen datan käyttö ja henkilötietojen suojaus
  • whistleblowing – anonyymi ilmoituskanava
  • käytäntöjen valvonta
  • Code of Conduct (eettinen ohjeisto)
  • johtamisjärjestelmät ja sertifikaatit
Vastuullisuusviestintä on välttämätöntä, joten lisäämme ESG:n perään myös D:n eli dialogin.
ESG tarvitsee myös D:n. Ilman vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa yrityksen tekemä vastuullisuustyö saattaa jäädä näkymättömäksi. Esille tuotu vastuullisuus voi tuoda yritykselle myös kilpailuetua. Aito vuorovaikutus auttaa selvittämään, millaisia asioita sidosryhmät odottavat ja pitävät erityisen tärkeinä. Kuva: Aino Soutsalmi

Miksi lisäämme ESG:hen myös D:n? 

Me Meditalla lisäämme ESG-termin perään vielä D:n eli dialogin – ja niin lisäävät myös esimerkiksi sijoittajat, joita olemme haastatelleet kehittämishankkeessamme. Termit voivat vaihdella, mutta ajatus on yhteinen. Tärkeää on ymmärtää oman toimintansa vaikutukset ja kertoa niistä läpinäkyvästi. Ilman vuorovaikutusta sidosryhmien kanssa yrityksen tekemä vastuullisuustyö saattaa jäädä näkymättömäksi – tai jopa toteutumatta, mikäli sisäistä dialogia ei ole riittävästi yhteisten päämäärien viemiseksi käytäntöön. Esille tuotu vastuullisuus voi tuoda yritykselle myös kilpailuetua.

Lisäksi aito vuorovaikutus auttaa selvittämään, millaisia asioita sidosryhmät odottavat ja pitävät erityisen tärkeinä. On siis tärkeää varmistaa, että ajatustenvaihtoa tapahtuu eri suuntiin, jotta odotuksiin vastataan ja näin vähennetään liiketoiminnan riskejä. Samalla tunnistetaan tärkeitä kehityskohteita omassa toiminnassa.

Esimerkkejä yrityksen toimista, jotka vaikuttavat ESG:hen liittyvään dialogiin D:hen:

  • ulkoisen vastuullisuusviestinnän aktiivisuus
  • viestinnän luotettavuus, dataan pohjautuva argumentointi
  • henkilöstöviestintä
  • vuorovaikutus sidosryhmien kuten sijoittajien kanssa
  • ESG osana brändiä ja visiota
  • taloustietojen läpinäkyvyys ja saavutettavuus
  • medianäkyvyys ja sävy
Voit tutustua ESG+D-kehittämiseen täällä

Lue myös: 

Kirjoittanut: Aino Soutsalmi
Pääkuva: Johanna Nurmi
Julkaistu: 15.12.2023