X

Heräsikö uteliaisuus?

Poikkea toimistollamme Helsingissä tai Jyväskylässä. Tai ota meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.

Maailman vastuullisimmiksi yrityksiksi valitut jättiyhtiötkään eivät ole täydellisiä. Vastuullisuutta on monenlaista ja sitä voidaan mitata monella tavalla. Mikä on juuri sinun yrityksellesi tärkein edistettävä ESG:n osa-alue? 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat moninaiset. Esimerkiksi vakavarainen yritys edistää YK:n kestävyystavoitetta numero 8, joka liittyy talouskasvuun. Taloudellinen voitto takaa maksukyvyn esimerkiksi työntekijöiden palkkoja ajatellen. Mutta se ei riitä, kun puhutaan ESG:stä. Tavoitetta 8 toteuttavat esimerkiksi yritykset, jotka luovat työpaikkoja tasa-arvoisesti sukupuolesta ja iästä riippumatta, varmistavat hyvät ja turvalliset työolot, tekevät kestäviä investointeja sekä edistävät resurssiviisasta taloutta.

Yrityksiä voi laittaa järjestykseen eri kriteerien perusteella. Tärkeintä on tunnistaa ne osa-alueet, joihin omassa yrityksessä pitää puuttua. Mikä on oleellista sidosryhmille, kuten asiakkaille, sijoittajille ja omalle henkilöstölle? Vaikuttaako oma yritystoiminta esimerkiksi merien hyvinvointiin tai lähiympäristön meluisuuteen? 

Vertailu muihin kuitenkin kannattaa. Tästä blogista saat käsitystä siitä, mitä muut yritykset tekevät vastuullisuuden eteen. Esimerkit on valittu teollisuudesta ja rakennusalalta.

Maailmanlaajuisissa yrityslistauksissa korostuvat jättiyhtiöt

Yhdysvaltalainen sanomalehti TIME ja markkinatutkimukseen ja data-analyysiin keskittyvä Statista listasivat 750 yritystä, jotka lehden mukaan “tekevät hyvää sijoittajilleen, työntekijöille ja planeetalle”. Verkkoartikkelista pääsee lukemaan “100 maailman parasta yritystä” -listan vuodelta 2023. Listaus perustuu liikevaihdon kasvuun, työtyytyväisyyskyselyihin ja ESG-dataan.

Selvityksen parhaat ESG-pisteet sai suuryritys Accenture. Yritys tarjoaa strategian, konsultoinnin, digitalisaation, teknologian ja ulkoistamisen asiantuntijapalveluita maailmanlaajuisesti. Accenture on selvityksen mukaan vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjään selvästi vuodesta 2019 ja on sitoutunut nollapäästöihin ensi vuoteen mennessä. 

Accenture käyttää toimitiloissaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä aina, kun mahdollista. Jo tämä pienensi yrityksen hiilijalanjälkeä merkittävästi. Digitaaliset yhteistyövälineet ovat ahkerassa käytössä, mutta kun matkustustarvetta tulee, yrityksessä kannustetaan eri keinoin käyttämään vähemmän ympäristöä kuormittavia matkustusmuotoja, kuten junaa. Tietoliikenteen ja pilven käytön energiankulutusta seurataan tarkasti. Myös sukupuolten tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet korostuvat.

Myös Corporate Knights, kanadalainen media- ja tutkimusyhtiö, julkaisee sadan maailman vastuullisimman yrityksen listausta vuosittain. Global 100 -tutkimuksessa ovat mukana julkiset yritykset, joiden liikevaihto ylittää miljardin Yhdysvaltain dollarin rajan. Mainittakoon, että Neste on tämän vuoden listauksessa 19. ja on tehnyt hyvän nousun viime vuoden sijoituksestaan (29.). 

Corporate Knightsin listausten kärkisijoilla ovat tänä ja viime vuonna olleet suuret metalleja kierrättävät yhtiöt. 

Ilmastolle raskas ala saa kiitosta

Metalli- ja terästeollisuudella on huomattava vaikutus maapallon ilmastoon. Toisaalta metallia ja terästä on kierrätetty jo kauan. Alan edustajia on huomioitu Global 100 -listalla. 

Yli satavuotias australialainen kierrätysalan jättiyritys Sims Ltd. nappasi listan ykköspaikan tänä vuonna. Kauan alalla ollut yritys kierrättää romumetallia. Corporate Knightsin artikkelissa yhtiön toimitusjohtaja korostaa metallinkierrätyksen tärkeyttä ilmastotoimien kokonaiskuvassa. Simsin ilmastoraportin mukaan terästä kierrättämällä säästyy vuodessa 13 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä verrattuna uuden teräksen valmistukseen. Se vastaa melkein kolmen miljoonan bensakäyttöisen auton poistoa liikenteestä vuodeksi. Päästöjen vähentäminen maailmanlaajuisesti vaatii siis muutakin kuin uusiutuvaa energiaa ja innovaatioita. 

Sims sai listauksessa korkeat pisteet muun muassa puhtaista investoinneistaan ja sukupuolten tasa-arvosta johtoportaassa. Yhtiö on myös sitoutunut käyttämään ainoastaan uusiutuvaa energiaa erottelu- ja murskausprosesseissaan ensi vuoteen mennessä. Yrityksen prosesseista aiheutuviin päästöihin vaikuttaa esimerkiksi dieselin käyttö. Diesel pyritään korvaamaan sähköllä, jolloin säästyy pitkällä aikavälillä myös polttoainekuluja. 

Romumetallia, jota voidaan kierrättää ympäristön säästämiseksi.
Romumetallin kierrättämisellä on suuri ilmastovaikutus.

Vuonna 2023 listauksen kärjessä oli yhdysvaltalainen teräksen kierrättäjä Schnitzer Steel. Kuten Sims, yhtiö on ollut romumetallialalla pitkään. Vastuullisessa liiketoiminnassa otettiin yhtiön toimitusjohtajan mukaan harppaus, kun yhtiölle laadittiin vastuullisuusohjelma vuonna 2019. Se asetti tarkat mittarit ja tavoitteet kaikelle tekemiselle. Scope 1:n ja 2:n tavoitteena oli vähentää kasvihuonekaasupäästöjä kierrätystoiminnoissa yhteensä 25 % vuoteen 2025 mennessä. Scope 3:n tavoite puuttuu vielä, koska yrityksessä selvitetään, miten voidaan todentaa sidosryhmien ja alihankkijoiden vastuullisuustyö. Investoimalla parhaaseen mahdolliseen teknologiaan yritys on kuitenkin saanut vähennettyä päästöjään merkittävästi.

Mutta maailman parhaatkaan eivät ole täydellisiä. Sims on ollut lainvalvonnan ja median huomion kohteena, kun Yhdysvalloissa sijaitseva sulattamo saastutti ilmaa. Vastauksena tähän Sims kertoo vastuullisuusraportissaan sijoittaneensa 15 miljoonaa dollaria päästöjenhallintateknologiaan. Schnitzer Steel on sijoittanut vaarallista jätettä väärin. Kun syyttäjä otti yhteyttä yritykseen, toimintatapoja parannettiin välittömästi.

Matala hierarkia sitouttaa henkilöstöä

Ympäristövaikutusten raportointi on ollut kaikenlaisille suuryrityksille pakollista jo vuosia, mutta pk-yrityksissä muutos on kesken. Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) julkaisemasta Pk-yritysbarometristä selviää, että vain viidennes suomalaisista pk-yrityksistä on kartoittanut ilmastovaikutuksiaan. Tässä on paljon parannettavaa, varsinkin, kun alihankkijoilta vaaditaan jo vastuullisuustekoja.

Vastuullisuus ei kuitenkaan ole ainoastaan ilmastotekoja. Vastuullinen työnantaja huolehtii henkilöstöstään. Yksi tapa mitata henkilöstön työtyytyväisyyttä on Suomen Parhaat Työpaikat™-kilpailu (Great Place To Work®, GPTW). 

Kravatti, tai ainakin turha pönötys, jätetään kotiin matalahierarkkisessa organisaatiossa.
Kravatin voi jättää kotiin yrityksessä, jossa kaikki tekevät kaikkea.

Vuoden 2023 GPTW:ssä Suomen parhaimpien työpaikkojen joukossa olivat suurista yrityksistä muun muassa DHL Express, Hilti ja Bassadone Automotive Nordic, keskisuurista yrityksistä esimerkiksi LummeCo, Sadex ja Netum sekä pienistä yrityksistä muun muassa Suomen Aurinkotekniikka, Kiho ja Linjateräs. 

LummeCo on vuonna 2019 perustettu maalausyritys, joka ylsi Euroopan toiseksi parhaaksi työpaikaksi vuoden 2023 listauksessa. LummeCo:n yrityskulttuurissa keskiössä on matala hierarkia ja tasavertaisuus – myös johtajat tekevät maalarin töitä. Arvostusta osoitetaan pienillä asioilla, kuten sillä, että johtajat hakevat maanantai-aamuisin kaupasta tuoretta leipää ja tekevät aamupuuron henkilöstölle. Mitattu työtyytyväisyys näkyy rekrytoinnissa hakijamäärien nousuna ja hyvä yrityskulttuuri välittyy myös asiakkaille. 

Kirjoittanut: Aino Soutsalmi
Julkaistu: 29.2.2024

Teetkö vastuullisuusasioiden eteen tarpeeksi? Meditan kilpailijavertailu kertoo oman alasi tilanteen. Keskustelemme mielellämme mahdollisesta yhteistyöstä.

Lue lisää ESG+D-paketista ja kilpailijavertailusta
Tilaa Kasva kestävästi -uutiskirje

Avainsanat: