X

Heräsikö uteliaisuus?

Poikkea toimistollamme Helsingissä tai Jyväskylässä. Tai ota meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.

Medita on allekirjoittanut Päijänteen biosfäärialueen kannatuskirjeen. Kannatamme kestävän kehityksen työtä ja oppimista Päijänteen alueella. 

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon nimeämät biosfäärialueet eivät ole luonnonsuojelualueita, vaan kestävän kehityksen malli- ja oppimisalueita. Kunkin alueen toiminta muotoutuu omanlaisekseen paikallisten tarpeiden mukaan. 

Hankkeessa ovat mukana muun muassa Muuramen ja Joutsan kunnat ja sitä koordinoi Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU Wisdom.

Päijänteen kauniiden maisemien tulee säilyä myös jälkipolville.
Haluamme varmistaa Päijänteen upeiden maisemien säilymisen tuleville sukupolville.

Biosfäärikonseptia koordinoiva Unesco on määritellyt alueiden toiminnalle kolme perustehtävää:

1. luonnon ja kulttuurisen monimuotoisuuden säilyttäminen

2. kestävän taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen edistäminen

3. kestävyyskasvatuksen sekä ympäristötutkimuksen ja -seurannan tukeminen.

Päijänne Biosfääriksi -hankkeessa tehtyjen selvitysten perusteella alueella on erinomaiset edellytykset täyttää Unescon biosfäärialueille asettamat kriteerit. Alueen valtteja ovat monimuotoiset luonnonympäristöt, rikas kulttuuriperintö, Päijänteen tunnettu vesiensuojelun menestystarina sekä aktiivinen kestävän kehityksen edistämistä tavoitteleva toimijajoukko. Tavoitteeksi on asetettu, että biosfäärialue kattaa tulevaisuudessa koko Päijänteen järvialtaan ja kunnat sen lähivaluma-alueella. 

Biosfääristatus edistää kestävää kehitystä

Biosfäärialueiden konseptin taustalla on YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon vuonna 1971 käynnistämä Man and Biosphere -ohjelma (MAB). Tavoitteena on edistää ihmisen ja luonnon välistä tasapainoista suhdetta globaalisti, mutta paikallisiin ratkaisuihin perustuen. Ohjelmaa toteutetaan Unescon nimeämillä biosfäärialueilla, joita on perustettu jo yli 700 eri puolille maailmaa.  

Suomessa toimii nykyisin kaksi biosfäärialuetta: vuonna1992 perustettu Pohjois-Karjalan biosfäärialue ja vuonna 1994 perustettu Saaristomeren biosfäärialue. Päijänteen osalta hakemus MAB -ohjelmaan liittymiseksi jätetään syksyllä 2023.

Julkaistu: 12.6.2023
Kuvat: Päivi Tervonen ja Mika Särkijärvi

Avainsanat: