X

Heräsikö uteliaisuus?

Poikkea toimistollamme Helsingissä tai Jyväskylässä. Tai ota meihin yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.

Mika Määttä
Mika Määttä

Vaikka ilmastonmuutosta on hillittävä kaikin keinoin, on aktiivisesti mietittävä myös muutokseen varautumista ja sopeutumista, sanoo ympäristö- ja ilmastokysymysten asiantuntija, FM Mika Määttä. Siksi yhteiskuntatieteilijää kiinnostavat myös viestintä ja talous.

– Yrityksillä on kasvava rooli kestävyysongelmien ratkaisemisessa, hän sanoo.

Mika Määttä on ympäristöasiantuntijana Meditan vastuullisuusviestinnän työryhmässä, johon kuuluvat myös Meditan vastuullisen viestinnän ja markkinoinnin ammattilaiset Maria Pecoraro ja Marja Keränen. Yhteistyö on tuottanut jo verkkosivuiltamme löytyvän maksuttoman verkkotyökalun vastuullisuusviestinnän itsearviointiin.

Seuraavaksi julkaistaan vastuullisuusviestinnän suunnittelupohja, joka ohjaa organisaatioita ottamaan viestinnässään huomioon vastuullisuuden eri ulottuvuudet sekä sidosryhmien nopeasti muuttuvat odotukset. Suunnitelmissa on myös uskottavan vastuullisuusviestinnän opas.

Ilmastonmuutoksen hillinnän rinnalle sopeutuminen

– Olen seurannut ympäristöasioita tiiviisti lukioajoista asti. Viestintäkin kiinnosti niin, että harkitsin aikanaan myös journalismiopintoja, Määttä kertoo.

Hän päätyi kuitenkin opiskelemaan maantiedettä silloiseen Joensuun yliopistoon. Maisteriksi valmistuttuaan Määttä hakeutui yhteiskuntapolitiikan jatko-opintoihin Jyväskylän yliopistoon. Kiinnostuksen kohteeksi tarkentui ilmastonmuutoksen hillintä sekä muutokseen varautuminen ja sopeutuminen yhteiskunnan eri tasoilla. Määtän mukaan kyse ei ole pessimismistä, vaan faktasta. Koska muutos etenee, siihen on varauduttava ja sopeuduttava.

– Äärimmäisten sääolojen yleistyminen edellyttää varautumista, sillä yhteiskunnan on oltava toimintakykyinen kaikissa olosuhteissa. Lisäksi tarvitaan pidemmän aikavälin strategisia valintoja, joilla sopeutumista voidaan edistää myös rakenteellisesti, hän huomauttaa.
Viestinnällä on tässä kaikessa keskeinen tehtävä, demokratian perusteista lähtien.

– Median ja viestinnän valtaa voidaan käyttää niin hyvään kuin pahaan. Siksi totuudellisuus on tärkeä arvo, media- ja viestintäopintojakin tehnyt Määttä painottaa.

Viime aikoina yhteiskuntatieteilijä on kiinnostunut yhä enemmän myös talouden näkökulmasta. Hän perehtyy parhaillaan biotalouteen Itä-Suomen yliopistossa.

– Biotaloudessa tapahtuu nyt todella paljon, kun alan yritykset hakevat innovatiivisia ratkaisuja kestävyysongelmiin, hän perustelee.

Ilmastotyöstä kilpailutekijä kunnillekin

Keskeneräisessä väitöskirjatutkimuksessaan Määttä on tarkastellut Keski-Suomen alueellista ilmastostrategiatyötä. Kuluneena kesänä hän tuotti Kuntaliitossa oppaan ilmastonmuutokseen varautumisesta kuntien ja kaupunkien käyttöön. Tällä hetkellä työn alla on Kuntaliitossa uusi projekti, jossa selvitetään elinkeinotoiminnan vihertymistä maakunnallisten tapausesimerkkien kautta.

Ilmastotyöstä on tullut kunnille keskeinen kilpailutekijä niiden tavoitellessa nopeasti kasvavan ympäristöliiketoiminnan yrityksiä ja osaajia.

– Ilmastotyötä tehdään eri tasoilla alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Isot kunnat ja kaupungit ovat olleet edelläkävijöitä, mutta myös aluekehittäminen ja kuntarajat ylittävä näkökulma korostuvat esimerkiksi liikenteen ratkaisuissa, Mika Määttä toteaa.

Artikkelin pääkuva: Mike Erskine on Unsplash
Julkaistu: 15.12.2020

Sinua voisi kiinnostaa myös: